снимка: Общински съвет - Варна Общо 29 личности и колективи с

...
снимка: Общински съвет - Варна Общо 29 личности и колективи с
Коментари Харесай

Поетът Станислав Пенев е носител на голямата награда Варна тази година, обявиха и списъка на всички наградени

снимка: Общински съвет - Варна 

Общо 29 персони и колективи с достижения в региона на културата, науката и образованието ще бъдат отличени с премия „ Варна “ тази година. Номинациите бяха утвърдени на днешното изключително съвещание на Общинския съвет, предадоха от пресцентъра на локалния парламент. 

След диспути съветниците взеха решение поетът Станислав Пенев да е тазгодишният притежател на огромната премия „ Варна “. В рамките на съвещанието бяха препоръчани и утвърдени също номинациите на Десислава Темелкова и Величка Илиева, учителки надлежно в МГ „ Д-р Петър Берон “ и IV ЕГ „ Фредерик Жолио Кюри “, за „ Учител на годината ” в региона на междинното обучение

Престижните награди се дават на най-изявените през последната година хора на науката, образованието, културата и изкуството. По традиция оценките се връчват в навечерието на 24-ти май.

Носители на премия “Варна ” за ярки достижения в региона на културата:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ ВАРНА ”:

Станислав Пенев  – за дългогодишната му креативна, литературна и издателска активност като ръководител на Сдружение „ Литературно общество – Варна “ и основен редактор на в. „ Литература и общество “, за впечатляващи публицистични и литературни резултати в представянето на актуалния книжовен развой, за посветеността му в работата с младите поети възпитаници в морския град.

І. ЛИТЕРАТУРА

Няма номинации.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Пламен Монев  – за одобряване на високи художествени стойности в изобразителното изкуство на община Варна и деветата независима галерия с експресивна емоционалност „ Пътешествия “ през 2020г.

ІІІ. ТЕАТЪР

Екипът на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров ” – ТМПЦ – Варна  – за проницателен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения в премиерната режисура на „ Поразените “ по едноименния разказ на Теодора Димова.

ІV.   МУЗИКА

Младежки симфоничен оркестър към НУИ „ Добри Христов “ – Варна  – за дейна активност в пандемичната 2020г и за възстановката на първия концерт, с който преди 75 години е показано пред варненската общност новосъздаденото музикално учебно заведение, понастоящем НУИ „ Добри Христов “ –Варна.
ОПЕРА
(изпълнителско изкуство).

Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна  – за високи художествени достижения и надграждане на модела на показване на оперното изкуство на открита сцена –„ Опера навън “ на постановката „ Макбет “ от Джузепе Верди.

VІ. ТАНЦ

Юлиян Станев  – за издигане престижа и разпространение на българското фолклорно изкуство като живописен началник и хореограф на Фолклорен отбор „ Варна “ за концерта-спектакъл „ Знаци по пътя “ във връзка 60-годишнината на ансамбъла.

VІІ. КИНО

Екипът на РТВЦ-Варна  – за професионално отношение и задълбочено показване на духовния живот в православните храмове и същинските измерения на вярата в реализирането на документални филми в рискови пандемични условия и рестриктивни ограничения на поредицата „ Домът на вярата “, предавана по Българска национална телевизия 1.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

арх. Светослав Станиславов  – за приноса му в постигането на баланс сред хармония, функционалност и дизайн в проектирането и реализацията на жилищни и публични здания в град Варна и за удостояването с народен приз „ Животворна светлина “-2020г на „ Велукс “ и интернационална премия „ Интерарх “-2020г на архитектурен план за постройка, находяща се на адрес: гр. Варна, бул. „ Сливница “ 15.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Екипът на БНР – Радио Варна  (електронни медии) – за показване на богатото архитектурно завещание на морския град и бележитите варненски сградостроители от интервала 1878-1944г. в предаването „ Архитектурата на Стара Варна “.

Нина Локмаджиева  (електронни медии) – основаване на работещи и устойчиви модели за връзка сред актьори и аудитория в пандемични условия, в това число и посредством одобряване на новаторска платформа за шерване на просвета.

Любомир Бенковски  – Бенджи (фотожурналистика) за високи достиженията в мобилната снимка и работа на терен, креативен и новаторско показани във виртуалната изложба-хепанинг „ Последните фоторепортери “.

Носителите на премия „ Варна “ в системата на предучилищното и учебното обучение:

І. „ Ученик на годината ” в региона на общообразователната подготовка

Теодор Костов  – възпитаник от XII „ e “ клас в Математическа гимназия „ Д-р Петър Берон “ – Варна, неведнъж надскочил районното и националното равнище в региона на публичните и естествените науки.

Александър Габровски  – възпитаник от XII „ з “ в Първа езикова гимназия – Варна, притежател на многочислени национални стипендии, награди и оценки от районни и национални участия.

ІІ. „ Ученик на годината ” в региона на професионалната подготовка

Божидар Златанов  – възпитаник от Х клас в Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски “ – Варна, неведнъж класиран на призови места в европейски, държавни и районни шампионати.

ІІІ. „ Учител на годината ” в региона на предучилищното обучение

Мария Пенева  – старши преподавател в Детска градина № 43 „ Пинокио “ – Варна, модернист в образованието от разстояние в електронна среда в изискванията на пандемия

ІV. „ Учител на годината ” в региона на обслужващите звена

Няма номинации
„ Учител на годината ” в региона на главното обучение
Няма номинации

VІ. „ Учител на годината ” в региона на междинното обучение

Десислава Темелкова  – основен преподавател по география и стопанска система в МГ „ Д-р Петър Берон “. Нейни възпитаници са включени в националния тим на международната олимпиада по география и стопанска система. Активно работи в най-съвременното направление в географията – географски осведомителни системи.

Величка Илиева  – старши преподавател по френски език в IV ЕГ „ Фредерик Жолио Кюри “. Създател е на френски спектакъл в учебното заведение. Работи по стратегии за билингвално образование. Нейни възпитаници са отличени на национални и интернационалните участия по френски език и литература, сполучливо пазят реферати отличени със документи от френското министерство на образованието.

 VІІ. „ Учител на годината ” в региона на професионалната подготовка

Крум Крумов  – преподавател по лека атлетика в Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски “ – Варна. Доказателство за неговите педагогичен качества са многочислените върхови достижения на неговите ученици на интернационалните и държавни шампионати.

VІІІ. „ Колектив на годината ” в региона на предучилищното обучение

Детска градина № 5 „ Слънчо “ – Варна  с шеф Мария Узунова. Екип, който ползва нови интерактивни способи и средства в работата си с децата, STEM – практики, разнообразни стратегии и планове.

ІХ. „ Колектив на годината ” в региона на главно учебно обучение и обслужващи звена

Център за поддръжка за личностно развиване – Логопедичен център  – Варна с шеф Лиляна Лазарова – Янева. Колектив, подпомагащ годишно развиването и обществената акомодация на над 1 000 деца със специфични просветителни потребности и на ресурсно подкрепяне.

Х. „ Колектив на годината ” в региона на приблизително учебно обучение и обслужващи звена

Средно учебно заведение „ Гео Милев “ – Варна  с шеф Албена Павлова. Екипът работи в посока на създаване на новаторска и стимулираща просветителна среда, насочена към ученика, неговите благоприятни условия и капацитет.

Носителите на премия “Варна ” в областта на науката и висшето обучение:
ХУМАНИТАРНИ НАУКИ
ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:

доцент доктор Диана Радкова, д.м.  – за извънреден принос в организацията и лекуването на пациенти с COVID-19 във Варна и за цялостна научно-изследователска, преподавателска и лечебна активност в региона на инфекциозните заболявания.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:

УМБАЛ „ Света Марина “ – Варна  с изпълнителен шеф проф. Д-р Силва Андонова за извънреден професионализъм при организация и съгласуваност на дейностите по диагностика, хоспитализиране и лекуване на пациенти с COVID-19 от Варна и целия Североизточен район на България.
ПРИРОДНИ НАУКИ
ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

доцент доктор инж. Кристина Близнакова  – за подготовката и управлението на плана PHENOMENO – единственият теоретичен план на Европейската комисия по състезанието RIZE, част от стратегия Хоризонт 2020, с координатор Българска организация Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов ” – Варна, утвърден през 2020 година

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Творчески колектив с началник капитан I сан проф. доктор Мирослав Цветков  – за осъществяването на научноизследователския план „ Моделиране на водните потоци в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море “.

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

доцент доктор Антон Грозданов  – за монографичен труд „ Правен режим на услугите в корабоплаването “ в два тома и за повсеместен принос в организирането и реализирането на образователната и научно-изследователската активност в региона на морското право.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Изследователски екип от Катедра по стопанска система и ръководство на опазването на здравето към Факултета по публично опазване на здравето на Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов ” – Варна с началник доцент Мария Рохова  – за представителството на България в Мрежата за мониторинг на здравните системи и политики и платформата за мониторинг на отговора на здравните системи с рецесията с COVID-19 на Европейското бюро на Световната здравна организация, Европейската комисия и Европейската обсерватория за здравни системи и политики.

ІV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

проф. доктор арх. Александър Слаев  – за монографията му „ Планиране на антропогенната среда и естествените запаси: Теория на комплексните права на благосъстоятелност “.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Научен колектив с началник гл. ас. доктор мат. Николай Марков  – за създаването „ Иновационен способ за генериране на екологически чиста възобновима сила от бавнотечащи реки и морски течения “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР